Naša recenzia z nákupného portálu

Avatar Tomas B.
30.03.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Expresne dorucenie. Uz na dalsi dem som mal tovar v rukach.

STREŠNÁ KRYTINA. AKO VYBRAŤ TU SPRÁVNU?

Hit: 1541

V tomto blogu Vám poradíme ako si správne vybrať strešnú krytinu.

Správnym rozhodnutím budete mať pokoj na roky rokúce.

Správnym rozhodnutím budete mať pokoj na roky rokúce. Vaša strecha vydrží vietor, dážď aj sneh. Prvým ukazovateľom, po ktorom siahame pri výbere strechy je cena. Áno, je to dôležitý parameter aké možnosti chceme a môžeme investovať, ale nie je jediným a vôbec nie hlavným ukazovateľom. Pri výbere strechy musíme zohľadniť sklon strechy, váhu na m2, izolačné vlastnosti, pevnosť, mrazuvzdornosť, počet nástrekov, životnosť a cenu. Cena je v tomto prípade priamo úmerná kvalite.

Cena krytiny: odráža počet nástrekov danej krytiny. Nie pri všetkých výrobkoch platí, že čím drahší výrobok tým kvalitnejší, ale pri výbere striech je to takmer pravidlom. Už z logického vyplýva, že ak sa niečo musí nastriekať 3x, 5x je potrebné tieto nástreky vykonať. To znamená, zaplatiť danú pracovnú silu a taktiež použiť chemický nástrek troj či päť násobne. To jednoducho výrobca do ceny zaráta.

Hmotnosť krytiny: ten nám skráti výber na dve hlavné možnosti. A to krytiny ľahké pohybujúce sa v hmotnosti od 5 do 25 kg na m2 alebo krytiny ťažké pohybujúce sa od 45 do 75 kg na m2. Medzi ľahké krytiny zaraďujeme krytiny plechové, asfaltové, šindľové. Medzi krytiny ťažké radíme krytiny pálené a betónové. Čo sa cien týka ľahké strešné krytiny sú zväčšia lacnejšie, montážou jednoduchšie ale aj životnosťou kratšie. Ťažšie krytiny sú montážou náročnejšie no čo sa životnosti týka vydržia dlhšie. To sú parametre váhy, ale rozhodovanie je dané. Ak sa chystáte rekonštruovať krov staršieho rodinného domu tam je prípustná len krytina ľahká. Ťažké alebo ľahké krytiny sa montujú a odporúčajú na novostavby. Prípadne statikom, odborníkom potvrdené odporúčanie.

Sklon strechy: najdôležitejší parameter pri výbere strešnej krytiny. Každý výrobca udáva odporúčanie pre sklon jeho krytiny. Optimálny sklon strechy je 45 stupňov. Vtedy je zabezpečený správny odtok vody do žľabov, nezadržiava sa neúnosne sneh. Také bežné pravidlo uvádza postupovať nasledovne. Dlhé pásy, lepenkové fólie sú vhodné od 3 stupňov. Plechové krytiny klasických rozmerov sú vhodné na montáže od 15 stupňov, škridle od 22 stupňov.

Povrch krytiny: v tomto ohľade je potrebné brať do úvahy dva parametre. Krytinu hladkú alebo krytinu drsnú. Hladká krytina je vhodná do oblastí dažďov a snehu. Krytina drsná do oblastí suchších a teplejších. Neusádza sa na nej mach a nezarastá.

Záruka krytiny: parameter priamo úmerný cene. Keďže nie sme ako krajina až tak sebestačná ako kedysi, sme odkázaný na dovoz nielen potravín ale aj stavebného materiálu. Málo fabrík a neschopnosť trhu pokryť rôznorodé požiadavky klienta je väčšina strešných krytín do Európy dovážaná. Nie je potrebné sa obávať, nakoľko v oblasti strešných krytín majú svoje zastúpenie firmy s dlhoročnou európskou tradíciou. Kvalitu si vždy priamo určuje zákazník. Cena je v tomto prípade rozhodujúcim faktorom.

               Tieto body sú kritéria, ktoré Vám umožnia zorientovať sa pri výbere svojich preferencií. Stále máte možnosť rozhodnúť sa čo sa Vám páči, avšak vždy si nechajte poradiť v odbornom strešnom centre, kde chodia pravidelne na školenia a stretávajú sa nielen s výrobcami ale aj montérmi a ich skúsenosťami.   

  

STREšNá KRYTINA

strešná krytina plechová

roben krytina keramicka