NÁVŠTEVA STREŠNÉHO CENTRA. NA ČO SA TREBA PRIPRAVIŤ?

Hit: 1841

Poradíme Vám, ako vyzerá návšteva strešného centra a čo všetko sa Vás budeme pýtať. Akými otázkami sa dostaneme k spoločnému cieľu - nákupu správnej strešnej krytiny. Začíname... 

AKE OTÁZKY SA VÁS BUDEME PÝTAŤ?

NOVOSTAVBA

REKONŠTRUKCIA

 

Čo je teda pri výbere strešnej krytiny dôležité? Vo všetkom Vám radi a odborne poradíme:

ü  Aký druh stavby máte?

ü  Aký materiál je pre nás vhodný?

ü  Poveternostné vplyvy stavby?

ü  Farba, vzor?

ü  Cenové možnosti?

 

 Plechová strešná krytina

 Pálená strešná krytina

Aký druh stavby máme – faktory, ktoré ovplyvňujú tento bod výberu strešnej krytiny sú hlavne, druh stavby a to novostavba, starý rodinný dom, chata, chalupa, šopa či garáž, ďalej je to faktor stupňa sklonu strechy a to šikmá či rovná. Nasledujú možnosti zaťaženia krovu, kedy je výber strešnej krytiny možný len do voľby plechová alebo môžeme ísť aj do možnosti krytiny betónovej či pálenej.

Aký materiál je pre nás vhodný – faktor páči sa mi a nepáči sa mi. Veľakrát výber našej strešnej konštrukcie ovplyvňuje naša emócia. K čomu sme viac či menej naklonení. Avšak pri rekonštrukcií a výbere strešnej krytiny je nutné prihliadať najprv na hľadisko praktickosti a spojiť ho s hľadiskom krásy ako opačne. Pri realizácií novostavby to môže fungovať aj opačne, nakoľko si svoje pocity a možnosti dohadujeme už priamo s projektantom. Čo sa materiálov týka sú v ponuke nasledovné:

PLECHOVÉ STREŠNÉ KRYTINY – tzv. škridloplechy

Krytina vhodná pre väčšinu našich nehnuteľností. Keďže na Slovensku prevládajú šikmé strechy so sklonom viac ako 10 ° je táto krytina práve dobrou voľbou. Túto krytinu považujeme za veľmi dobrú, ľahko manipulovateľnú, nezaťažuje náš krovný systém a je vyrábaná v rôznych povrchových úpravách, tvaroch a farebných prevedeniach. Takže si vyberie určite každý. Ako nevýhody sú prezentované hluk pri krupobití či používanie spájacieho materiálu. Dnes sú spájacie materiály na veľmi dobrej úrovni a je to ozaj najdostupnejšia strešná krytina.

 

FALCOVANÉ STREŠNÉ KRYTINY – tzv. schlebach

Sú strešné krytiny používané na nižšie sklony striech, a to aj na veľmi nízke sklony a bežné sklony. Táto krytiny je teraz veľmi vyhľadávanou a obľúbenou krytinou nakoľko je možnosti využitia a všestrannosti sú badateľné. Za výhody falcovanej krytiny sú považované klampiarske spojovacie techniky, tzv. bez šrubkový systém spájania, obmedzené riziko pretekenia aj vo veľmi daždivých oblastiach. Za nevýhody sú prezentované obmedzené odhlučnenie pri nárazoch vetra. Avšak je potrebné dodať, že tieto tzv. nevýhody falcovanej krytiny sú dnes už eliminované.

LEPENKOVÉ HYDROIZOLAČNÉ PÁSY – šindle

Obľúbené strešné krytiny minulosti. Aj keď sa dnes doba mnohokrát vracia, neradi sa prikláňame k realizácii tzv. lepeniek. Táto strešná krytina je krytina montovaná drobnými klinčekmi. Avšak vplyvom poveternostných podmienok na lepiacu fóliovú hmotu je životnosť takýchto strešných krytín v určitých miestach expanzie veľmi krátka. Výhodami pre výber tohto druhu krytiny je bez hlučnosť a možnosť montáže aj na veľmi nízke sklony či zložité strešné moduly.

sindel krytina strecha

BETÓNOVÉ A PÁLENÉ STREŠNÉ KRYTINY

Pálená škridla

roben pálena strecha

Ťažké, pevné a mohutné. Takto by sa dali opísať tieto strešné krytiny. Sú to strešné krytiny vhodné na novostavby, kedy je krov pripravený na záťaž. Sú to krytiny s dlhšou životnosťou, nehlučné a praktické. Ak chcete napríklad dodať vetrací komín, dodať strešné okno jednoducho odstránite pár škridiel a hotovo. Za drobné nevýhody možno považovať náročnejšiu montáž, viacero škridiel prichádza z výroby nadlomených je preto nutné počítať s rezervou objednania.

Betónová škridla

                    

ZELENÉ STRECHY

Odvážna, drahšia, moderná a ekologická možnosť výberu strešnej krytiny. Pri enormnom zaťažení ekologického systému majú takéto strešné krytiny svoje opodstatnenie. Za výhody možno považovať vytvorenie prírodnej klímy v podkrovnom bývaní. Za nevýhody je potrebné uviesť náročnú vstupnú cenu, zvýšenú starostlivosť o strešný ekosystém, strata svetlosti v obytných priestoroch.

zelená strecha krytina plech

 

Poveternostné vplyvy stavby – pri tomto faktore je nutné zohľadniť či sa stavba nachádza v meste či v prírode blízko stromov a lesov. Výrobcovia strešných krytín preto ponúkajú povrchové úpravy v možnosti LESK či MAT. To znamená krytina lesklá alebo matná. Na lesklej krytine sa mach usádza dlhšie a náročnejšie ako na krytine matnej, čiže je na lesné prostredie vhodnejšia. V mestách je výber už len a len na Vás. Matnejšia sa považuje aj za časovo stálu, keďže predsa má tých nástrekov o niečo viac.

MACH                                                                                 DÁŽĎ

mach na streche         pretekanie strecha

SNEH                                                                                          VIETOR

snech na streche        vietor strhol strechu

 

KRUPY                                                                                          KUNA

krupy na strechu         kuna na strechu

                             

        

Farba a vzor – tak, keď sme si prešli všetky predošlé faktory, môžeme sa zamerať na faktor farby a vzoru. Zo skúsenosti už často krát vieme, že pri poradenstve, akú strešnú krytinu si máme vybrať začínate hlavne týmto bodom. Áno, aj tento bod je dôležitý a my Vás radi odborne prevedieme aj tými prvými. Len komplexným poznaním stavby a osobných preferencií dospejeme k správnemu rozhodnutiu.

povrchove upravy striech farby striech strešné krytiny farby

Cenové možnosti – dnešná doba ponúka naozaj rôzne možnosti dostupnosti, na to nám slúžia cenové kalkulácie, kedy je možnosť porovnať akékoľvek druhy strešných krytín, záručných dôb a podobných cenových vstupov. Strecha je investícia, ktorá sa nevykonáva každoročne. Dôraz nezabudnite klásť preto ani pri výbere majstrov, klampiarov lebo ani ta najdrahšia strecha nemusí spĺňať účel pri nesprávne odvedenej funkčnosti. Pýtajte sa na recenzie, skúsenosti svojho okolia či známych. Celkový individuálny prístup a ústna reklama je pre firmy tou najlepšou vizitkou.             

 

                                         www.strechybj.sk